Lintilä esittää toimialavuoropuhelua digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksista

Torstai 30.11.2017 klo 11:26 - Mika Lintilä

Ministeri Lintilä esittää toimialavuoropuhelua digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksista

Työ- ja elinkeinoministeriö 28.11.2017 16.45 | Julkaistu suomeksi 28.11.2017 klo 17.36
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä korosti puheessaan Teollisuusliiton elinkeinopoliittisessa seminaarissa Tampereella, että tekoälyn ja robotiikan laaja käyttöönotto ja korkea osaaminen mahdollistavat sen, että voimme ylläpitää teollista työtä myös Suomen kaltaisessa korkean kustannustason maassa tulevaisuudessa.

- Haluan, että suomalaiset yritykset niin teollisuudessa kuin palveluissa uudistavat toimintaansa soveltamalla robotiikkaa ja tekoälyä. Myös työntekijöiden osaamista on päivitettävä työelämän muuttuvien tarpeiden mukaan. Tässä vastuu on niin työnantajalla, työntekijällä itsellään kuin yhteiskunnalla, sanoo Lintilä.

- Mielestäni kaikilla toimialoilla olisi perusteltua käydä vuoropuhelua työnantajien ja palkansaajien kesken siitä, miten digitalisaatio ja tekoäly vaikuttavat alojen tulevaisuuden näkymiin ja kuinka muutokseen voidaan varautua ennakolta. Lisäksi osapuolten olisi mahdollista keskustella myös laajemmin tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisestä sekä toimista, joilla alan kasvua ja pärjäämistä  edistetään, Lintilä esittää.  

Ministeri Lintilän mukaan vuoropuhelun tuloksia voitaisiin hyödyntää myös politiikkalinjausten valmistelussa. Samantyyppinen laaja toimialavuoropuhelu käytiin yli 20 toimialalla 2000-luvun alussa osana Suomi maailmantaloudessa -selvitystä, kun pohdittiin globalisaation vaikutuksia Suomen talouteen ja työllisyyteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tekoäly ja digitalisaatio

Elinkeinoministeri New Yorkissa ja Washingtonissa

Maanantai 9.10.2017 - Mika Lintilä

Elinkeinoministeri Lintilä tapaa taloustoimijoita New Yorkissa ja Washingtonissa

Työ- ja elinkeinoministeriö 29.9.2017 14.55
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vierailee New Yorkissa ja Washingtonissa 30.9.–7.10. Matkan tavoitteena on keskustella eri toimijoiden kanssa yleisesti talouden murroksesta, kauppapolitiikasta ja Suomelle ajankohtaisista teemoista, kuten tekoälystä ja digitalisaatiosta.

Matkan aikana ministeri tapaa monia amerikkalaisia taloustoimijoita yrityksistä julkisiin toimijoihin. Matkaohjelmaan kuuluvat vierailut Kansainvälisessä valuuttarahastossa (IMF), Yhdysvaltain keskuspankissa sekä investointipankki Goldman Sachsilla ja luottoluokituslaitos Moody’silla. Keskusteluissa käsitellään mm. maailmantalouden ja Yhdysvaltain talouden tilaa.

Washingtonissa ministeri tapaa Yhdysvaltain kauppaministeriön ja muun hallinnon edustajia sekä Yhdysvaltain kansallisen valmistavan teollisuuden yhdistyksen (National Association of Manufacturers) edustajia. Keskustelujen pääteemoja ovat talous- ja kauppapolitiikka ja tekoälyn sekä robotisaation tuomat haasteet työmarkkinoille.

Mukana matkalla ovat myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sekä Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Yrityksistä ministeri vierailee Googlella, General Electricillä ja Pfizerilla kuulemassa mm. älyverkoista ja älykkäästä teknologiasta. Ministeri vierailee myös syyskuussa perustetussa Nordic Innovation Housessa, joka edistää pohjoismaisten startup-yritysten yhteistyötä Yhdysvalloissa.

Tekoäly on yksi hallituksen kärkihankkeista. Elinkeinoministeri Lintilä asetti toukokuussa ohjausryhmän valmistelemaan ehdotusta Suomen tekoälyohjelmaksi. Hallituksen tavoitteena on, että Suomesta tulee tekoälyn soveltamisen kärkimaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tekoäly ja digitalisaatio